Πανάδες – ηλιακές φακές
Υπάρχει λύση;

-Τι είναι οι πανάδες; – κλινικά χαρακτηριστικά

Οι πανάδες ή ηλιακές φακές είναι καλά περιγεγραμμένες κυκλικές ωοειδείς ή ανωμάλου σχήματος κηλίδες που ποικίλουν σε χρώμα από καστανό σε σκούρο καφέ ως και μαύρο.

Σχεδόν πάντα παρουσιάζονται ως πολλαπλές βλάβες. Ποικίλουν σε διάμετρο από 2mm ως και 2cm και παρουσιάζουν τάση για συρροή.

Σε ποιές περιοχές εμφανίζονται;

Εμφανίζονται συνήθως σε ηλιοεκτεθειμένες περιοχές όπως είναι η ραχιαία επιφάνεια των άκρων χειρών, το πρόσωπο, το στήθος και η ράχη.

Ποιές είναι οι αιτίες εμφάνισης των πανάδων;

Οι βασικοί λόγοι είναι δύο:

  1. Η κληρονομική προδιάθεση. Τα άτομα με πανάδες έχουν συνήθως στο οικογενειακό τους περιβάλλον άλλα άτομα που παρουσιάζουν την ίδια εικόνα. Συνήθως τα άτομα αυτά έχουν ανοιχτούς φωτότυπους άρα είναι περισσότερο ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία.
  2. Η χρόνια και χωρίς προφύλαξη έκθεση στον ήλιο.

Υπάρχει θεραπεία;

Οι πανάδες είναι καλοήθεις βλάβες όμως τις περισσότερες φορές ενοχλούν αισθητικά τα άτομα που τις έχουν.

Οι λευκαντικές κρέμες που δίνονται συχνά έχουν φτωχά αποτελέσματα.

Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες είναι;

Α) Η κρυοθεραπεία.

Γίνεται ψεκασμός των βλαβών με υγρό άζωτο για λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός τεχνητού εγκαύματος στην περιοχή, η αποδρομή του οποίου οδηγεί σε λεύκανση.

Β) Τα χημικά peeling.

O μηχανισμός είναι ίδιος με την κρυοθεραπεία, αυτός δηλαδή του τεχνητού εγκαύματος. Στην περίπτωση όμως αυτή η ουσία απλώνεται σε όλη την περιοχή που υπάρχουν οι βλάβες δίνοντας περισσότερη έμφαση ακριβώς επάνω στην κάθε πανάδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπλαση και την λεύκανση μιας ευρύτερης περιοχής.

Γ) Θεραπεία με laser.

Το laser γίνεται ακριβώς επάνω στην βλάβη όπως η κρυοθεραπεία, η καταστροφή όμως της επιφανειακής μελαγχρωματικής στιβάδας της πανάδας είναι πολύ ελεγχόμενη, κι έτσι έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Πάντα μετά την θεραπεία επιβάλλεται η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το καλό αποτέλεσμα!