Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα – ξηροδερμία του τριχωτού της κεφαλής

Γιατρέ γιατί χιονίζει στο κεφάλι μου;

Είναι πολύ συχνή η εμφάνιση ξηροδερμίας με λέπια στο τριχωτό της κεφαλής η οποία  προβληματίζει τους ασθενείς γιατί συνοδεύεται από κνησμό και τριχόπτωση.

Σε ποιά ηλικία εμφανίζεται;

Η συχνότερη ηλικία εμφάνισης είναι η εφηβική ηλικία με μέγιστο όριο περίπου τα 50 έτη. Υπάρχει και στα πιο ηλικιωμένα άτομα αλλά σε πιο ήπια μορφή. Στα νεογνά παρουσιάζεται με την μορφή της νινίδας, κιτρινωπά λέπια στο κεφαλάκι και το πρόσωπο που απομακρύνονται συνήθως εύκολα με ειδικά μαλακτικά λαδάκια.

Ποιά είναι τα αίτια της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας;

Δεν είναι μεταδοτική, δεν προκαλείται από φτωχή υγιεινή και σίγουρα δεν είναι επικίνδυνη.

Φαίνεται ότι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι οικογενής, άρα  η εμφάνισή της επηρρεάζεται από γενετικούς παράγοντες.

Περιβαλλοντικοί όμως παράγοντες συμβάλλουν στις εξάρσεις οι σημαντικότεροι των οποίων είναι: το στρες, η κόπωση, οι ακραίες θερμοκρασίες, το λιπαρό δέρμα, οι δερματοπάθειες (όπως η ακμή), η παχυσαρκία.

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα σχετίζεται με τους βλαστομύκητες Malassezia που αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος, αλλά ενοχοποιούνται για την πρόκληση ή την επιδείνωση της δερματικής αυτής διαταραχής.

Τέλος εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα σε παθήσεις όπως η νόσος του Parkinson, το εγκεφαλικό επεισόδιο, και η προσβολή από τον ιό της ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV).

Κλινική εικόνα – συμπτώματα

Μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες σχεδόν τις λιπαρές περιοχές του σώματος: Τριχωτό κεφαλής, φρύδια, βλέφαρα, ρινικές πτυχές, περιοχή πίσω από τα αυτιά, εξωτερικό αυτί και σε όλες τις δερματικές πτυχές στον κορμό.

Στο τριχωτό της κεφαλής κυμαίνεται από απλή πιτυρίδα ως έντονο λιπαρό εξάνθημα. Τα λέπια περιβάλλουν τις τρίχες με αποτέλεσμα να τους προκαλούν ένα είδος ασφυξίας και να οδηγούν στην πτώση τους.

Θεραπεία

Η θεραπεία της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας είναι πολύ αποτελεσματική όταν όμως διακοπεί τα συμπτώματα επανέρχονται. Πρέπει λοιπόν μετά το τέλος της θεραπείας να γίνεται μια μακροχρόνια συντήρηση που να είναι ασφαλής και να διατηρεί τον ασθενή σε καλή κατάσταση.

Στην φάση έξαρσης:

Λοσιόν και σαμπουάν με ειδικά ενεργά συστατικά όπως: σαλικυλικό οξύ, λιθανθρακόπισσα, ψευδάργυρο, κετοκοναζόλη, σελήνιο, κορτικοειδή σε συνδυασμούς που θα ορίσει ο δερματολόγος.

Στην έξαρση οι λοσιόν και τα σαμπουάν πρέπει να χορηγούνται εντατικά για περίπου 2 εβδομάδες μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Στην φάση συντήρησης:

Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τα ειδικά προϊόντα αλλά μόνο κάθε 10-15 ημέρες και όχι καθημερινά.

Πρακτικές συμβουλές

Λούστε τα μαλλιά ζωηρά και συχνά στην φάση έξαρσης.

Χαλαρώστε τις φολίδες με τα δάχτυλα.

Αφήστε το σαμπουάν να δράσει για 5 λεπτά.

Ξεπλύνετε πολύ καλά με άφθονο νερό.

Τελειώνοντας να σημειώσουμε ότι συνήθως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα βελτιώνεται σημαντικά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της θετικής επίδρασης της UVB ακτινοβολίας στο δέρμα αλλά και στην ψυχολογία, λαμβάνοντας φυσικά πάντα μέτρα για την αποφυγή βλάβης του δέρματος από τον ήλιο.

Και το καλοκαίρι δεν είναι πλέον μακριά!

Ντόρα Καράγιωργα

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος