Τριχόπτωση. Αιτίες, Μύθοι, Λύσεις.

Στην εποχή μας η εμφάνιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, και η επιθυμία να δείχνει κανείς νέος και όμορφος αυξάνεται με τον καιρό αντισταθμίζοντας την μιζέρια που έφερε η οικονομική κρίση. Το πλούσιο μαλλί για πολλούς είναι ένα κομμάτι της εξωτερικής εικόνας που κατέχει εξέχουσα θέση.

Η απώλεια λοιπόν των μαλλιών που ονομάζεται τριχόρροια προβληματίζει έντονα αυτούς που την βιώνουν.

Πολύ συχνά όμως οι ασθενείς έχουν τελείως διαφορετική αντίληψη από τον ειδικό δερματολόγο για την τριχόπτωση τους καθώς συχνά αντιλαμβάνονται κι ανησυχούν πολύ ακόμα και για μια ήπια λέπτυνση των τριχών τους.

Ας δούμε λοιπόν πότε κάποιος πρέπει να ανησυχεί πραγματικά!

Φυσιολογικά στο τριχωτό της κεφαλής υπάρχουν 100.000-150.000 τρίχες. Κάθε μέρα πέφτουν 50-100 τρίχες  οι οποίες αντικαθίστανται από καινούριες. Όταν αυτή η απώλεια παύει να βρίσκεται στα όρια του φυσιολογικού και οι τρίχες που χάνονται είναι αρκετά  περισσότερες από 100 και δεν αντικαθίστανται, τότε μιλάμε για ένα υπαρκτό πρόβλημα, που μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ονομάζουμε αλωπεκία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑΣ

Α) Ουλωτικέςαλωπεκίες:έχουν σαν αποτέλεσμα καταστροφή των τριχοθυλακίων, φλεγμονή και ουλή, μη επανέκφυση των τριχών και μόνιμη αλωπεκία στην περιοχή που έχει προσβληθεί.

Β) Μη ουλωτικές αλωπεκίες: κλινικά τουλάχιστον δεν υπάρχουν στοιχεία φλεγμονής, ουλοποίησης ή ατροφίας του δέρματος.

Αίτια

Α) ουλωτική αλωπεκία.

Πολλές δερματολογικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη των τριχών στην κεφαλή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο ασθενής φτάνει στον δερματολόγο έγκαιρα λόγω των βλαβών που παρατηρεί στο τριχωτό του κι όχι λόγω μιας διάχυτης τριχόπτωσης.

Τα πιο συχνά αίτια είναι λοιμώξεις, καρκίνοι του δέρματος, τραύματα, εγκαύματα, ο ερυθηματώδης λύκος, ο σκληροατροφικός λειχήνας και πολλές άλλες παθήσεις. Ο δερματολόγος αν χρειαστεί θα προβεί σε βιοψία δέρματος και θα αντιμετωπίσει αναλόγως το πρόβλημα που υπάρχει.

Β) Μη ουλωτική αλωπεκία

1. γυροειδής αλωπεκία

2. ανδρογεννητική αλωπεκία

3. τελογενής τριχόρροια

4. αναγενής τριχόρροια

5. εποχιακή τριχόπτωση

1. ΓΥΡΟΕΙΔΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Εικόνα

Τα μαλλιά χάνονται εντοπισμένα σε μορφή κύκλων στο τριχωτό της κεφαλής ή στα γένια των αντρών. Δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα ούτε φλεγμονή και πολύ συχνά ανακαλύπτεται τυχαία από τους κομμωτές.

Θεραπεία

Θεωρείται αυτοάνοση κατάσταση και σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται επανέκφυση των τριχών. Η θεραπεία περιλαμβάνει τοπική χρήση κορτικοστεροειδών και μινοξιδίλης, ουσίες που βοηθούν στην εμφάνιση νέων τριχών.

Σε πολύ δύσκολες καταστάσεις που η απώλεια αφορά σε ολόκληρο το τριχωτό χρησιμοποιείται σε εξειδικευμένα κέντρα τοπική ανοσοθεραπεία. Πρόκειται για ουσίες που προκαλούν ένα είδος ερεθισμού του δέρματος που με την σειρά του κινητοποιεί την τρίχα.

2) Ανδρογεννητική αλωπεκία

Εικόνα

Σταδιακά παρατηρείται λέπτυνση και απώλεια των τριχών. Στους άνδρες παρουσιάζεται απώλεια αρχικά στην μετωπιαία περιοχή και  στους κροτάφους. Στις γυναίκες η απώλεια είναι πιο διάχυτη κυρίως στο κέντρο του τριχωτού.

Είναι η συχνότερη αιτία τριχόπτωσης. Ο όρος ανδρογεννητική αλωπεκία αντικατοτρίζει την σύνθετη αιτιολογία της κατάστασης. Το ¨ανδρο-¨ αναφέρεται στην ορμονική πλευρά του προβλήματος, ενώ το ¨γενετική¨στην κληρονομική.

Η ορμόνη που ευθύνεται για αυτή την αλωπεκία είναι η διυδροτεστοστερόνη. Πρώτος ο Αριστοτέλης παρατήρησε την σχέση των ορμονών με την κοινώς ονομαζόμενη φαλάκρα. Είδε λοιπόν ότι τα αγόρια που ευνουχίστηκαν πριν την εφηβεία δεν παρουσίασαν τρίχωμα άρρενος στο σώμα ούτε και ανδρογεννητική αλωπεκία.  Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι άνδρες που εμφανίζουν φαλάκρα δεν υπερπαράγουν την ευθυνόμενη ορμόνη. Η απάντηση όμως των ιστών τους στην ορμόνη αυτή είναι παθολογική.

Όσον αφορά στις γυναίκες αν παρατηρείται αλωπεκία σε συνδυασμό με διαταραχές του κύκλου, στειρότητα, δασυτρυχισμό, ακμή και στοιχεία αρρενοποίησης είναι σημαντικό να γίνειένας ορμονικός έλεγχος.

Άλλες αιτίες αυτού του τύπου αλωπεκίας στις γυναίκες είναι η έλλειψη σιδήρου και η θυρεοειδοπάθεια κάτι που πρέπει να εξετάζεται από τον δερματολόγο πριν την επιλογή της θεραπείας.

Για το κληρονομικό κομμάτι της αλωπεκίας αποδείχθηκε ότι τα γονίδια που ευθύνονται κληρονομούνται και από τους δύο γονείς.

Θεραπεία

Σε περίπτωση ορμονικού προβλήματος στις γυναίκες χορηγούνται αντισυλληπτικά σκευάσματα σε συνεργασία με ενδοκρινολόγο.

Τα φάρμακα που έχουν έγκριση για την ανδρογεννητική αλωπεκία είναι δύο.

  • Η μινοξιδίλη χορηγείται με την μορφή διαλύματος τοπικά στο τριχωτό και αναστέλλει ικανοποιητικά την τριχόπτωση σε περίπου 60% νέων σε ηλικία ασθενών, ενώ στους μισούς από αυτούς βοηθά στην έκφυση νέων τριχών.
  • Η φιναστερίδη σε μορφή χαπιού θεωρείται ακόμα πιο αποτελεσματική.

Πρέπει όμως να έχουμε πάντα υπόψιν μας ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική για όσο χρονικό διάστημα ακολουθείται από τον ασθενή. Μπορούν να γίνουν μικρά διαλείμματα των 2 περίπου μηνών τον χρόνο, αλλιώς η κατάσταση επανέρχεται στην αρχική εικόνα.

  • Τέλος η μεταμόσχευση τριχοθυλακίων έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια έδαφος, εφόσον στα χέρια ενός έμπειρου ιατρού μπορεί να δώσει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

3) Τελογενής τριχόρροια

Εικόνα

Αυξημένη, διάχυτη καθημερινή απώλεια μαλλιών.

Αίτια

  • Λοχεία
  • Stress
  • Αυστηρές δίαιτες με σημαντική απώλεια βάρους
  • Υψηλός πυρετός
  • Βαρύς τραυματισμός ή σοβαρή χειρουργική επέμβαση
  • Αλλαγή ή διακοπή αντισυλληπτικών

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται θεραπεία. Καθησυχάζουμε τους ασθενείς για το παροδικό της κατάστασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθούν δυναμωτικές ειδικές λοτιόν που προτείνονται από τον δερματολόγο. Αν η κατάσταση οφείλεται σε εξαντλητική δίαιτα συνιτάται σωστή διατροφή την οποία θα δούμε στην συνέχεια.

4) Αναγενής τριχόρροια

Εικόνα

Διάχυτη καθημερινή τιχόπτωση όπως στην τελογενή τριχόρροια, αλλά οξείας έναρξης και πολύ έντονη.

Αίτια

  • Χημειοθεραπεία
  • Φάρμακα
  • Δηλητηρίαση

Θεραπεία

Τα μαλλιά επανέρχονται με την διακοπή της χημειοθεραπείας, η την απομάκρυνση του υπεύθυνου παράγοντα.

5) Εποχιακή τριχόπτωση

Συμβαίνει συνήθως 2 φορές τον χρόνο, το φθινόπωρο και την άνοιξη. Δεν είναι ανησυχητική κατάσταση αφού οι τρίχες επανέρχονται ξανά στον αρχικό τους αριθμό. 

Τριχόπτωση και διατροφή

Όπως είδαμε παραπάνω υπάρχουν περιπτώσεις όπως οι εξαντλητικές δίαιτες και η έλλειψη σιδήρου που μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.

Σε περίπτωση έλλειψης σιδήρου χρειάζεται συνήθως προσθήκη σιδήρου από το στόμα για διαφορετικό χρονικό διάστημα αναλόγως της έλλειψης που υπάρχει.

Μετά από εξαντλητική δίαιτα πρέπει ο ασθενής να ακολουθήσει για πολύ καιρό σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Ας δούμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και στοιχεία που βοηθούν στην υγεία των μαλλιών αλλά και του οργανισμού μας γενικότερα.

  • Θαλασσινά, είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και ω3 λιπαρά οξέα.
  • Αυγά και γαλακτοκομικά, είναι πλούσια πηγή πρωτεινών.
  • Όσπρια, πρωτεϊνη για τους χορτοφάγους.
  • Προϊόντα ολικής αλέσεως, περιέχουν βιοτίνη που θρέφει τα μαλλιά.
  • Ξηροί καρποί, περιέχουν ψευδάργυρο και ω3 λιπαρά οξέα.
  • Φρούτα, πλούσια σε βιταμίνη C.

Γίνεται κατανοητό ότι αρκεί μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή χωρίς εξωτικές συνταγές για να είμαστε υγιείς εμείς και τα μαλλιά μας. Όντας Έλληνες ας εκμεταλλευτούμε την μεσογειακή δίαιτα προς όφελός μας.

Τελειώνοντας θα παραθέσω τους πιο συχνούς μύθους για την τριχόπτωση και τα μαλλιά γενικότερα.

ΜΥΘΟΙ

  1. Το κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά.
  2. Η πιτυρίδα είναι κολλητική.
  3. Αν ξεριζώσω μια γκρίζα τρίχα στην θέση της θα βγεί μια μαύρη.
  4. Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί τριχόπτωση.
  5. Όσο πιο σπάνια λούζομαι τόσο λιγότερα μαλλιά θα χάνω.
  6. Οι γυναίκες δεν κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών.
  7. Το κράνος στον στρατό και το κράνος στο μηχανάκι προκαλούν τριχόπτωση.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει γιαυτό αφήστε τις εξαντλητικές δίαιτες, λουστείτε και μην ξεχνάτε ποτέ να φοράτε το κράνος σας!!!